МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРИ МРАМОРА 

МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРИ МРАМОРА 

В дизайна съществуват модни тенденции, които придават определени характеристики за определен период от време. Тези характеристики се предават от приоритетно използване на определени материали като мрамор или травертин, цветове, текстури, налагането на дебели или тънки линии на форми, високи или ниски обеми и т. н.

Една от ясно открояващите  се тенденции през последните години  в дизайна е по-честото използване на мрамора в мебелите и интериора. Естественият мрамор е използван от хиляди години, но в днешни дни има индустриално производствои има различни приложения като естествен материал. Той също има и имитации, които се използват при създаването на мебели в интериора!

 

Какво е всъщност естественият мрамор

Мраморът е представител на групата на метаморфните скали, които са получени при преобразуването на вулканични или седиментни скали под въздействието на геологични процеси като висока температура, налягане и химични процеси под повърхността на Земята. Като следствие на това се получава метаморфизъм, при което скалите променят своя химичен и минерален състав, текстура и структура.

Мраморите са най-известните и най-често използваните представители на вида метаморфни скали.

Те са създадени в резултат на уплътняване и прекристализация на варовици или доломити. Структурата на мрамора  е зърнесто-кристална, хомогенна и механично добре уплътнена, поради което имат висока плътност, висока якост и висока атмосфероустойчивост. Твърдостта на мраморите не е много висока, което ги прави изключително лесни на всички видове механично обработване – от рязане и цепене до полиране. Плътността на мрамора е 2600–2700 kg/m3.

 

Най-често мраморът се вгражда или използва за архитектурни елементи, под формата на плочи – за интериорни стенни и колонни облицовки, за стълбища, колони, парапети, камини и др. Друго известно приложение са плотове за бани, плотове на салонни маси и бар-плотове.

 

Мраморът в интериора като приложение почти винаги е в конкуренция с гранита. По – долу съпоставяме предимствата на гранита и мрамора един срещу друг и вие може сами да изберете кои да използвате за вас.

Предимства

  • Естетически качества – светли цветове, по-ясна и по-пространствена текстура
  • Достъпен материал
  • По-ниска цена

Недостатъци

  • По-ниска твърдост – по-лесно се износва и надрасква
  • По-висока порьозност – задържа някои вещества (червено вино, олио и др.), които трудно или въобще не се отстраняват
  • Изисква поддръжка (препоръчително е да се запечата повърхностният слой)

В нашият онлайн магазин може да откриете различни продукти от мрамор на ниски цени! Очакваме вашите запитвания и поръчки !

Сподели


Translate »