Мрамор – характеристики и съвети за приложение

Мрамор – характеристики и съвети за приложение

МРАМОР

Произход: Мраморни кариери има почти навсякъде по континентите.

Характеристика:

Метаморфна скала, която се образува под въздействието на висока температура и налягане под Земята.

Тези температури и налягания винаги са по-високи от тези по повърхността на Земята и променят минералите , от които е изградена първичната скала в други минерали (рекристализациа). Например, както е гнайсът от метаморфозата на гранита, така и мраморът от метаморфозата на варовика и др.

Устойчивост:
Мраморът е по-малко устойчив на натиск, надраскване и атмосферни влияния, в сравнение с гранита, но въпреки това достатъчно здрав, за да се конкурират. Тези качества го правят подходящ както за вътрешно, така и за външно приложение, облицовки, украси, пана, паметници, но с по-малък срок на годност, отново в сравнение с гранита. Затова е важно да се поддържа. Методите за поддръжка ще прочетете по-долу.

Хигроскопичност:
Мраморът абсорбира влага, но в изключително малки количества.

Съвместимост:
Мраморът успешно се комбинира с дърво, метал, стъкло, керамика и практически с много други материали, използвани в съвременното строителство.

Цветова гама:
Мраморът е с неподозирано богата палитра от цветове. От чисто бял цвят, през жълти, червени, оранжеви, кафяви, зелени, сини, сиви и такива граничещи с черно. Характерна краска на мрамора са жилите му (дамарите). Колкото обаче са неповторимо красиви, толкова и именно те правят този камък да е крехък на голям натиск или влажност.

Поддръжка:
Петната върху мрамор трябва да се почистват почти веднага след попадане, особено ако са от течност. Не трябва течността да се оставя да престои непочистена дълго време. Ако попаднат върху мрамора субстанции, които имат силни пигменти (червено вино, кафе, сок, подправки и др.) е желателно да се почистят на момента с леко влажна кърпа и кръгови движения. Подсушавайте със суха кърпа.

Ако искате да почистите вече засъхнали петна, е желателно да се съобразите с следните факти:

  • Използвайте обикновен сапун или препарат за почистване на мрамор за по-дълбоко почистване. Разредете малко сапун в топла вода и използвайте мека кърпа, за да почистите мраморните повърхности.

Никога не използвайте оцет върху мрамор. Оцета е добро естествено почистващо средство за много повърхности, но тъй като е кисел, това може да доведе до корозия на мрамора.
• Блясък на мрамора се постигна с мека кърпа или кожа. Могат да се използват за сушене и блясък в същото време. Това е най-нежния начин за да блесне вашият мрамор.
• Закупените гланцове за мрамор също вършат много добра работа. Ако решите да използвате закупен лак, убедете се, че всъщност той е предназначен за използване върху мрамор, а не е за някакъв друг вид камък. Мраморът има специфична структура и може да бъде увреден от някои химикали.

ПРИЛОЖЕНИЕ

  • кухненски плотове и плотове за баня
  • стъпала
  • външни и вътрешни облицовки на стени и подови настилки .
  • подпрозоречни первази, облицоване на цял прозорец
  • облицовки на камини
  • индивидуални проекти, пана, релеф

Сподели


Translate »