Фасади от естествен гранит: използват се в облицовката

Фасади от естествен гранит: използват се в облицовката

В модерната облицовка на фасадите, използвайки разнообразни материали. Най-лесният начин за мазилка и / или боядисване на фасадата, можете да прибягвате до по-модерни технологии, например технологията на така наречените вентилирани фасади. Историята на някои видове облицовки датира от векове, а сгради с такива фасади са оцелели и до днес. На такива вековни видове може да се припише, например, облицовка с естествен камък. Мрамор, травертин, пясъчник и много други материали са подходящи за тези цели.

 

Предимствата на фасадата на гранита

В сравнение с други облицовъчни материали, гранит се отличава със своята особено висока здравина. Освен това има много други предимства като:

  • способността да се полираш към качеството на огледалото,
  • богати естествени цветове от различни тонове,
  • отлична влага, издръжливост на измръзване и топлина.

Също така, гранит е нечувствителен към температурни крайности, има добри звукоизолиращи свойства. Поради своята издръжливост и други характеристики, гранит е един от най-популярните камъни в света. Гранитните фасади запазват своята красота повече от 500 години!

Видове фасади от гранит

Към днешна дата има няколко начина да се обърнем към фасадата с гранит. Традиционната технология е да се използват гранитни плочки, залепени на фасадата със специална лепилна смес.

Въпреки това, за да се спестят пари, гранитните плочки се заменят с керамичен гранит за фасади, което позволява използването на модерна вентилирана фасадна система за облицовка. Вторият вид фасада е много по-евтин от първия, докато и двата вида практически нямат видими разлики.

Високата цена на фасадното покритие от гранит се определя основно от цената на самия материал. Както вече споменахме, естественият гранит може да има много вариации в различни цветове и нюанси. Трябва да се отбележи, че цветът на естествения камък е не само чисто декоративна разлика, но и качествена, която влияе върху неговата сила. Най-ценният е гранитът с богати нюанси на червено и черно. Сивият гранит се смята за най-трайният и в същото време най-евтиният.

Силата на основата, степента на нейната кривина и приложеното лепило определят пряко качеството и издръжливостта на гранит. Фасадната плоча от гранит трябва да се монтира само на специално решение за фасади, специално проектирано за полагане на естествен камък.

Етапи на монтаж на фасадни плочи от гранит

Процесът на облицовка на гранитогрес се състои от няколко етапа:

  1. Подготвителна работа.
  2. Полагане на гранитогрес.

Преди да започнете сами облицовката на гранитогрес на фасадата, препоръчваме ви да получите професионален съвет от специалисти или внимателно да проучите сами технологията. В последния случай ще ви помогнат с фотографии, илюстриращи подробно процеса, или видео материали, описващи всички фази на работа.

Сподели


Translate »