Гранит или мрамор? И двете!

Гранит или мрамор? И двете!

Естественият камък придава усещане за елегантност във всички интериорни пространства. Неговата уникална текстура и благородни цветове внасят топлина и уют и напомнят за природата. В дома могат да се използват различни материали, но гранитът и мраморът са фаворити заради техните изключителни качества и визия.

 

Защо да изберем естествен камък?

 

Погрешно е разбирането, че камъкът е материал с много висок бюджет. Поддръжката му е лесна, веднъж монтиран, той на практика е вечен, устойчив на температурни разлики и механични повреди (надрасквания), което спестява от бъдещи ремонти. В природата камъкът издържа стотици години, а блясъкът му, ако избледнее с времето, лесно се възстановява с полиране. За сравнение, теракотът, използван за мокрите помещения, се износва изключително бързо. Топлинната инертност на камъка спомага за поддържане на постоянни температури в дома, което допринася за икономията на енергия. Екологичен и устойчив, този продукт не съдържа химикали и може безопасно да се използва на закрито. Камъкът е напълно рециклируем, което намалява всяко неблагоприятно въздействие върху екосистемата и дори може да се използва повторно в нови проекти.

 

ГРАНИТЪТ – вечният материал

Във време на високи технологии, с които лесно се имитират различни материали, понятието гранит не е ясно за много хора и някои смятат, че всеки полиран камък е мрамор или пък, че външната имитация на гранита може да наподоби и природните му свойства. Всъщност, естественият гранит е изключителен и неподражаем материал – изделията от него практически са вечни. Неслучайно той е символ на твърдост, здравина и дълготрайност. Студоустойчив е и има голямо съпротивление на изтриване. Силициевият състав го защитава от стареене и от атмосферните влияния. Полираният гранит запазва блясъка си в продължение на векове.

 

Приложение в дома:

Настилки
Можете да използвате гранит като подова настилка в интериор и външни пространства. В този случай трябва да изберете правилния финиш, за да се предпазите от хлъзгане. За външни настилки са подходящи термолющените гранитни повърхности. За баните, дневните и коридорите е перфектен полиран гранит поради голямата му твърдост, устойчивост на абразия и ниска порьозност. В комбинация с подходящо осветление, той създава усещане за дълбочина на пространството.

 

Гранит в банята и кухнята 

Плотовете са най-популярната употреба при гранита. При правилно производство и монтаж, кухнята от гранит може да бъде употребявана години и да изглежда като нова. Защо? Гранитът е твърд, устойчив на вода, топлина, мазнина и освен това е лесен за почистване и поддръжка. От друга страна, веднъж полиран и поставен, камъкът в дома рядко губи полировката си – почти невъзможно е. Гранитните острови и плотове правят впечатление във всяка кухня. Този естествен камък може да се използва в модерен и винтидж дизайн. Гранитът е идеален материал и за бани, защото е устойчив на мухъл и вода. Той ще изглежда страхотно в големи или малки помещения, придавайки усещане за елегантност.

 

МРАМОРЪТ – къде и как да го използваме

Въпреки все по-масовото настъпление на изкуствените материали и най-вече на гранитогреса, плочите от естествен камък винаги ще бъдат предпочитани и незаменими при подовите настилки и други облицовки в обществените сгради или в помещения, където се търси лукс, представителност и специфична атмосфера на аристократизъм и изящество.

 

Мрамор за банята

Защо да използваме мрамор за настилка и облицовка на банята? Първо, не задържа вода и това улеснява поддръжката на банята през годините. Второ, мраморните плочи могат да се режат в различни размери и да се подреждат фигурално според желанията на клиентите и дизайнерите. Трето, фладираните материали могат да се поставят във вид на „отворена книга“, което придава усещане за по-широко пространство. Този модел е много популярен в наши дни. Всяка плоча се изрязва по определен начин и си има точно определено място. Това изключително много отваря пространството и може да се използва не само в банята, но и като облицовка или акцент в хола или антрето.
Четвърто, могат да се монтират големи плочи, което означава по-малко фуги. Вашата мраморна баня ще изглежда фантастично в продължение на много години.

 

Мраморен под и мраморни стени

Когато планирате ново помещение или ремонт, материалите могат да направят всичко различно. Уникалната жилка на камъка в комбинация с ефектни цветове го правят истински акцент в помещението. Невероятната текстура на мрамора може напълно да преобрази пространството. Кой е най-лесният начин за постигане на това: например с оформяне на фигури с комбиниране на два или повече вида мрамор или с мраморна стена с лед осветление.

Стълби от мрамор: Мраморните стъпала са изящество за всяка къща. Текстурата на камъка се съчетава лесно с другите елементи от пространството.

Мраморът като акцент в дома: Масите от мрамор определено са хит, а ако искате да разведрите дома, може да заложите на мраморно шкафче пред огледалото или на рамка за огледало с осветление отзад.

 

МРАМОР ИЛИ ГРАНИТ?
От всичко казано дотук, изглeжда, че мраморът и гранитът имат почти еднакви приложения. Но нека да разгледаме кои са предимствата и кои са недостатъците. Мраморът безспорно е символ на лукс, а неговата нежна, изискана тоналност, внася висока класа в интериора. Обработката на мрамора е по-евтина, отколкото на гранита, но за готварски плот не залагайте на мрамор, защото, дори и след импрегнация, той поема мазнина. Импрегнирането на мрамора го защитава от различни течности като вода, вино, сок и т.н.
Трудно може да се намери недостатък на гранита като материал, както за интериора, така и за екстериора. Здравина, твърдост, студоустойчивост, различна гама и текстура – с избора на този камък няма да сгрешите, но, както казахме, обработката му е по-трудна и по-скъпа от тази на мрамора.

Сподели


Translate »