Гранит – същност и приложения

Гранит – същност и приложения

Гранитът е кристална скала,, която е изградена от фелдшпат, слюда и кварц. Тези скали са често срещани на нашата планета като понякога се показват на повърхността в околности, където те са древни скали и са се образували на ерозионни процеси са унищожени надлежащите отлагания. В много чести случаи обаче втвърдената магма, от която са се образували гранитите, не достига повърхността на земната кора и се втвърдява (кристализира) на различна дълбочина, образувайки тела с различни форми и размери. Гранитът, като правило, има гранулирана структура: от фина до едрозърнеста.

В днешни дни гранитът като материал се обработва и използва много често и мраморът е негов съперник относно използването на естествен камък в интериора.
Гранитът се използва за подове, стълби и други. Гранитът е материал с много ниско ниво на абразия т.е. е много издръжлив и ако 1 милион души се преминали по стълбите във вашия личен апартамент за една година, те ще могат да изтрият от него едва 0,12 мм;

Гранитът се използва за различни интериорни решения като :
Прозоречни первази, корнизи, первази, парапети, мебелни плотове, холни маси, бар плотове, балюстради, колони – високата якост на гранита ще позволи на тези елементи да останат непокътнати в продължение на много години, за да се избегнат механични повреди поради температура и влажност; Фасадна и вътрешна декорация.

Гранитът е много ергономичен материал, който може да ви осигури комфортен престой в една сграда. Той е много издръжлив на механични натоварвания, химически замърсявания и температурни промени т.е. не променя структурата и химическия си състав.

 

Сподели


Translate »