Облицовъчен камък от мозайки – История и произход

Облицовъчен камък от мозайки – История и произход

Произхода на мозайките произлиза още от зората на човешка цивилизация като изкуство, за да създаде чертежи, сгънати от малки многоцветни фрагменти от различни материали: камък, стъкло, дърво, черупки и други материали.

В исторически документи е посочено , че първичните части на мозайската креативност е възникнала преди още четири хиляди години. В дълбока древност шумерите са създали различни  мозайки от изгорели парчета от боядисана глина. Мозайка присъства в съветите на древните египетски фараони, където тя е ползвала активно.

От 6 до 2 век до новата ера е период на камъни мозайка, когато мозайките рисунки са просто като фигури и са направени от морски камъчета от черен, бял и червеникав цвят. Такива орнаменти се намират след разкопки в  цяла Централна Азия.

До IV век до преди новата ера мозайката от естествен камък е усложнена чрез създаването  на по-сложните модели и структури, където се използват оловни плочи за отделяне на фрагменти.

През трети век преди новата ера мозайката от естествен камък се изгражда от плочки от квадратна и правоъгълна форма, направена от камък, стъкло и керамика. Това позволява значително да се раздели състава, предлагайки на хората да виждат вече по – големи очертания и мозайките да са с повече цветове.

Но като пълен тип приложна декоративна арт мозайка е оформена в древни времена, откъде и името на този вид изкуство.

Според различни снимки, които са сътворени от стъкло и камък и отразявайки сцените от живота на различните времена и култури, както и на орнаменти и модели, е възможно да се разгледат  особеностите на развитието на човечеството, религиозни култове на културите и различни народи.

Сподели


Translate »