Плюсове и недостатъци на травертин при използване за подови настилки

Плюсове и недостатъци на травертин при използване за подови настилки

Травертинът представлява  варовик, който се създава около минералните пролетни отлагания. Като материал за подови настилки, той обикновено се продава под формата на плочки и се предлага в разнообразни цветове на земните тонове, включително тен, кафяви, ръждиви и бежови нюанси. Както всеки естествен камък , той има някои специфични изисквания за поддръжка и не е подходящ за всички места. Но подходящо монтираният и грижлив за травертин под може да добави уникална комбинация от красива красота във всяко вътрешно пространство.

Предимства на подова настилка от травертин

Изглежда, силата и дълготрайното качество са отличителните белези на травертинните настилки:

  • Стилен: Това е един от най-старите строителни материали и присъствието му в подови настилки може да добави усещане за възраст и престиж към околната среда. В същото време тя има присъща доминираща енергия, която привлича вниманието по един фин, умерен начин, с меки тонове, които се намират в плъзгащи се, мъртви повърхности. Всяко парче е и природосъобразно произведение на земното изкуство, което създава от него всеки етаж, който е единствен по рода си инсталация.
  • Подсилен: Друг стил на въздействие на травертина е, че притежава уникалната сила от естествен камък, но също така поддържа запазено достойнство, което идва от меката палитра от цветове в неговия спектър. Предлага се в тънки и бежови цветове, сиви и петнисти бели нюанси, тези плочки могат да донесат огромното господство на земята на подови настилки, без да затрупват помещение с драматични цветове.
  • Устойчивост: Материалите от твърди плочки, като травертин, са направени да победят, без да показват значителни щети от драскотини, пукнатини или чипове. С течение на времето може да възникне ефект на атмосферни влияния, който често е ценен за даване на отделните парчета като отделен характер, който предизвиква древната архитектура. С полирани и изчистени материали съществува по-голям риск от надраскване, докато естествените плочки са по-устойчиви на повреди и недостатъци.
  • Дълготрайно: Докато редовните поддръжка и грижи се изискват при травертинни подове, тези материали имат потенциал да продължат буквално в продължение на десетилетия. Ефектът от атмосферни влияния, който се случва с години на употреба, често се счита за привлекателен, но ако желаете, можете да предотвратите атмосферни влияния с периодично нанасяне на агент за запечатване на камъни.
  • Лекота на ремонт: Травертинът се появява във формата на плочки, когато отделно парче се счупи, може да бъде извадено и заменено. Ако инсталирате нов под, не забравяйте да запазите няколко допълнителни плочки за перфектно ремонтирани цветове.

Недостатъци на подова настилка от травертин

Трайността на травертина не го прави задължително ниска поддръжка и е по-трудно да се инсталира от други видове подови настилки:

  • Усложнена поддръжка: Докато тези плочки са твърди, здрави и издръжливи, те също имат микроскопични пори на повърхността, които могат да позволят разлетите течности и оцветяващи агенти да проникнат в материала. За щастие този проблем може да бъде разрешен чрез прилагане на проникващ уплътнител, последван от защитен повърхностен преграда. Това двойно запечатване трябва да се прилага по време на монтажа и периодично през целия живот на пода. Повторете запечатването по-често, ако искате да поддържате гланцовото оригинално покритие на материала.
  • Тежест: Травертинните плочки са доста тежки, което прави инсталацията трудна и отнема много време. Обикновено е най-добре да оставите инсталацията на професионалисти. Теглото на подовата настилка също предизвиква загриженост по отношение на подовата конструкция, която трябва да е здрава и твърда, за да поддържа подовата настилка без прекомерно поклонване или огъване.
  • Разходи: Травертинът може да бъде донякъде скъп, попадащ в средния диапазон от опции за естествен камък, но на високия край на общата гама от материали за подови настилки. В допълнение към разходите за плочки, има разходи за инсталационни материали, включително лепило и фуги , както и професионален труд.

Сподели


Translate »