Произход и история на мрамора като материал

Произход и история на мрамора като материал

Думата мрамор води началото си  от древногръцкото μάρμαρον, което се превежда като блестящ камък.

Какъв състав има мрамора и какво представлява?

Тя  е метаморфна скала, образувана от почти микроскопичните кристали на калциевия карбонат (CaCO3). По света има различни места от където се добива като от Карара например първоначалната скала е представлявала варовик, който вследствие на силното налягане придобил кристална структура. Този мрамор е създаден в периода Юра преди около 190 милиона години. Находището му се намира в Апуанските Алпи, които са част от Апенините, близо до град Карара, Италия.

Мрамора, добит от там е популярен по цял свят с доброто си качество и бива търсен от всякакви търговци. На цвят мраморът от Карара е бял или синьо-сив. Той се добива и използва още от времето на Древния Рим. С него са изградени забележителни сгради като Пантеона, както и колоните на Траян и на Марк Аврелий

Добивът на мрамор временно е бил спрян заради отслабване на силата на Римската империя заради войни с други племена.

През Средновековието добивът на мрамор пак е възобновен. В Ренесансовата епоха мраморът се превръща в  един от най-важните материали. С мрамор от Карара се изграждат и облицоват много сгради. Той се използвал и за здрава подова настилка, която била с отлична здравина и не се чупила. От този вид мрамор са изработени много  великолепни статуи. Дори и самият Микеланджело лично е посетил кариерите в Карара, за да може лично да подбере мраморни блокове за своите скулптурни творби. Между тях е и шедьовъра му Давид. Много скулптури на известни майстори са изработени от същия мрамор, например Трите грации на Антонио Канова.

В днешни дни  Италия изнася и продава мрамор из цял свят.  Много известни сгради и паметници на културата са използвали този ценен материал от Италия и той се е доказал с времето. Ето и някои от тях: Мраморната арка в Лондон, Катедралата в Сиена, Операта в Осло, Зала Финландия в Хелзинки, Катедралата в Манила (Филипини), небостъргач в Торонто.

 

Сподели


Translate »