Травертин – същност, състав и свойства

Травертин – същност, състав и свойства

Днес при ремонт или строежа на нови къщи, завършването на фасадите им с декоративен камък става все по-често срещан. Много хора харесват да  използват изкуствени аналози, които приличат на естествените, но те са по-ниски в сила. Оптималното решение за проблема с декорацията на фасадите е използването на травертин.  В нашият магазин може да намерите облицовъчни мозайки, които са от този материал като качеството е много високо на добра цена!

Тук може да разгледате всички наши продукти от травертин : https://wallnaturalstone.eu/product-tag/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd/

Този камък изглежда впечатляващо и се трайността му е много дълга като финансовият аспект на цената му също е добра за потребителите. Неговата цена е достъпна.

 

А какво е травертин? Нека да разберем повече.

Травертинът представлява строителен материал, който се използва от векове до днешни дни за украсяване на фасади и др. Бил е използван за първи път от древните римляни. . Подобно на мрамора, травертинът е устойчив на натиск и стабилен, но с около 30 евро на квадратен метър е поне 50 евро по-евтин на пазара. Затова бива препоръчван като по-евтина алтернатива.

 

Ползи от травертина:

– Структурата на камъка е пореста – има много въздушни джобове и това го прави лек като тегло.

– траветинът е много лесен за полагане и лепене

– травертинът е мека скала и по-малко стабилен от гранита, но въпреки това е

достатъчно твърд, за да издържи векове . Естественият камък е дълготраен и устойчив на замръзване, ако е правилно положен, обработен и обгрижван.

– този камък има пореста структура, което прави неговата повърхност да не се плъзга

Травертинът е както споменахме по-нагоре порест варовик, който е съставен от почти 100 процента калциев карбонат. Порьозността се забелязва визуално през големи пори и дупки.

 

Какви други свойства има травертина ?

Чувствителността на травертина като подово покритие  може да се категоризира по специална скала на  устойчивост на надраскване. Така наречената скала на твърдост на Mohs варира от 1 до 10. Ако можете лесно да изстържете скална повърхност с нокът, това е клас на твърдост 1. Много твърди повърхности като диаманти са в края на скалата и с клас на твърдост 10 са изключително не чувствителни. Травертинът по тази скала е 3.

Относно замръзването травертинът е много издръжлив и може да изсъдржи дори и под температури от 0 градуса. В най – лошият случай травертиновата плоча би се спукала, ако водата замръзне върху нея.

Можете да използвате травертин в много стаи и зони. Той е много гъвкав. Благодарение на финото оцветяване, той хармонира с много мебели и архитектурни стилове. Травертиновият под създава луксозна атмосфера, ако е съчетан с модерни елементи, антични мебели или ценни килими.

Сподели


Translate »